S2 E21: Waarom een kale kerstboom zo moeilijk is...

image

Liever lezen dan luisteren? Dat kan je hier! 

Voor jou zetten we de belangrijkste aspecten op een rijtje, in deze blog.

De winter is gestart, de feestdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is ook begonnen. We zouden jullie zoals de traditie dat wil vandaag een gelukkig en gezond nieuwjaar kunnen toewensen… En natuurlijk wensen we jullie dat zeker! 

Juist daarom willen wij het vandaag hebben over ‘GELUKKIG’ en ‘GEZOND’. 

 

21 december lijkt echt al een eeuwigheid geleden, de officiële start van de winter. 

De winter er in sommige gezinnen echt wel stevig in gekapt. 

  • Bij de kids een constante wisselwerking tussen verkoudheden en (symptomen van) buikgriep. 
  • Principes ons als ouder: zieke kids horen niet op school, die horen de tijd te krijgen om uit te zieken, uit te rusten. Kinderen thuis houden en laten rusten is ok maar gaat natuurlijk ten koste van eigen en efficiënte werktijd.
  • Minder slaap door de zieken in huis. Sommige momenten denk je misschien écht een hol aub! Een lekker warm, donker hol dat niemand weet zijn om lekker bij te slapen, aan één stuk 
    • Dat is trouwens een leuke tekenopdracht bij Zinvol Tekenen 😃
  • Verwachtingen van de omgeving: drukke agenda gepland met ‘leuke’ dingen om samen te doen. Het is een constante twijfel tussen wat past wel, wat past niet, wat is een goede beslissing?  Teleurstelling van de kids om dingen te missen VS bescherming van hun energie.
  • Verwachtingen naar jezelf; vooropgestelde doelen, lopende projecten, nieuwe projecten, deadlines ivm bepaalde afspraken. 
  • Minder daglicht, minder zon, geen warmte. Werken wij dan echt op zonne-energie? Want zo lijkt het wel. 

Het is wel écht een winterdip. Heel veel ouders, leerkrachten én kids hebben hard doorgebeten om die laatste loodjes net wel of net niet te halen. Het is een heel uitdagende periode. 

De focus lag hier de voorbije dagen helemaal op ons traject ‘Tips bij Winterdips’ en het deed echt zoveel deugd om daar effectief mee aan de slag te gaan. 

Heel zot eigenlijk, we hebben het zelf gemaakt, helemaal opgenomen en toch… Door de opnames zelf te beluisteren en het werkboek erbij te nemen, effectief aan de slag te gaan. Zoveel inzichten voor mezelf en gesprekken binnen het gezin hoe we het de verdere tijd zullen aanpakken. 

Het traject waar we het hier over hebben is volledig online beschikbaar. We geven je onmiddellijk toegang tot alle modules zodat je zelf kan bepalen waar jouw prioriteit ligt, waar jij wil starten en op welk tempo je er doorheen kan gaan. 

Via online video’s begeleiden wij je doorheen het werkboek dat de perfecte leidraad is om de opdrachten uit te voeren. Het traject is gedurende de hele winterperiode beschikbaar. 

En in die winterperiode zitten ook altijd onze feestdagen. Lekker dicht bij elkaar: Kerstmis en nieuwjaar! Goed gevierd?

Was er een kerstboom? 

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? 

  • Een echte of een neppe? 
  • Wat hangt er in? 
  • Lampjes? 
  • Heeft hij een piek? 

Wanneer moet de kerstboom weg? Bij Karolien allesinds asap!

Versiering terug in de doos, lampjes er uit… 

En eigenlijk, als je dan een echte kerstboom hebt en alle glitter en glamour is verwijderd, dan valt eigenlijk pas op hoe het écht met de boom gesteld is. 

Hij heeft de feestdagen achter de rug, maar hoe? Hoe is het met zijn energie gesteld (erbarmelijk waarschijnlijk)

Sommige mensen zetten een échte kerstboom, met wortels en die krijgt nadien terug een plek in de natuur. De boom heeft dan even tijd nodig om te bekomen maar met de juiste voeding in de bodem, geraakt hij er na een tijdje door. Dat heeft wel tijd nodig. Hij heeft dan ook wel een heel avontuur achter de rug. 

Wat vertelt deze boom in deze toestand ons eigenlijk? 

  • Tijd om het vergelijk eens te maken. 
    • Heb jij ook het einde van het jaar gehaald door jezelf naar dat eindpunt toe te slepen? 
    • Een kerstfeest zorgt soms ook voor emotionele confrontaties: we hebben een bepaald beeld van hoe het hoort te zijn of hoe het bij andere lijkt. Wanneer we in de ratrace zitten, hebben we vaak niet de tijd om erbij stil te staan, maar in de kerstperiode, bij de feestjes, in de periode van stilstaan… komt er opeens wel tijd of ruimte of kunnen we er niet onderuit
    • Kijk eens in de spiegel, is jouw energie nu ook (helemaal) op?
    • Voel jij ook dat je nood hebt aan terug die volledige voedingsbodem om uit te kunnen putten
    • Wel… Niemand gaat jou deze geven. De enige die kan zorgen voor de voeding in jouw bodem, dat ben jezelf en daarom nemen wij je graag mee op pad tijdens ons traject Tips bij Winterdips. 

In ons traject zitten geen snelle ‘quickfix’ tips maar tips die je leven voor altijd veranderen. 

Kennis die je eenmaal hebt vergaard, die geraak je nooit meer kwijt en met dat doel in het vooruitzicht hebben wij het traject ontwikkelt. 

We hebben nu geen feesten meer in het vooruitzicht om ons achter te verstoppen en dat kan confronterend zijn, maar ook zo nuttig om eens durven naar jezelf te kijken, naar de werking binnen je klas- en schoolorganisatie. 

We gaan op zoek naar wat jou op deze manier heeft uitgeput en hoe je er in de toekomst mee aan de slag kan gaan. Van welke grenzen je gedurende de rest van het schooljaar bewust mag worden en welke je mag bewaken. 

In podcast 19 vertellen we je waarom het héél normaal is dat je niet altijd even goed kan presteren, gaan we dieper in op wat het traject winterdips jou kan opleveren én je ontdekt in een zelftest of jij (ook) last hebt van een winterdip. 

En nee, dat hoeft niet -‘shit’, ik heb een winterdip- te zijn!

Bij een nieuw jaar, horen zwz VOORNEMENS…

Vertel!

  • 10 kg afvallen
  • Meer sporten
  • Gezonder eten
  • … 

En, ik begin vanaf MAANDAG, want voor deze week is het toch al om zeep 

Ja, dat is het dus he… Zo maken we inderdaad voornemens, waar echt geen hol van in huis komt. En ik heb dat ook gedaan he, en van die van mij kwamen ook écht niets in huis 😀

Tot dat ik mijn doelen wel ben gaan naleven. Doelen die ik echt wou. 

DAT werd het grote verschil; voor doelen die je echt wil bereiken, ben je bereid om NU actie te ondernemen. 

Concreet: Spreekt gij het voornemen uit dat gij 10kg wilt afvallen door enkel nog sla met kip te eten, terwijl ge ne grote pot chocomouse met slagroom aant uitlepelen zijn én maandag wel zult beginnen. Dan veronderstel ik niet dat ge dat doel ook écht wilt behalen (op die manier)

BTW: 

Ik zeg niet dat ge moet afvallen, iedereen is voor mij prima ok als ge u eigen goed in uw lijf voelt. 

Ik zeg ook niet dat dat enkel kan met sla en kip (want dat zou ik zelf geen 2 dagen volhouden) 

én ik zeg al helemaal niet dat ge gene chocomouse met slagroom moogt eten… in tegendeel! Enjoy en pak mij ook eentje mee als ge tot in Herentals komt 😃

In ons traject maken wij geen voornemens, wij passen onze levensstijl aan. 

En dat doen we door de huidige situatie grondig te onderzoeken in verschillende aspecten van ons leven. 

Om jullie hier alvast een proevertje van te geven, delen we in onze download onze invuloefening van de planning. Deze download krijg je toegestuurd wanneer je je gegevens bovenaan deze pagina invult. 

Via deze planner kan je je eigen activiteiten alvast zelf goed onder de loep nemen. Nadien gaan we daarmee aan de slag. In het traject word je hier met kleine stapjes in begeleid en gaan we ruimte creëren, zelfs in activiteiten die je niet zomaar kan schrappen. 

Heb je nog vragen ivm de download of het traject, aarzel niet om ons te contacteren: info@teachmore.be